MERHABALAR
Arkadaşlar bu gün sizlerle dekoratif bir tabak ve şamdanlardan oluşan bu şık takımı hazırlayacağız.
Ayrıca bir geri dönüşüm projemiz var.
Aşağıdaki resimliğin ana malzemesi sizce ne olabilir, bir fikriniz var mı?
Eveeet ... Strafor tabaklar diyenler bildiler..!
Sizlere bir dolu ayrıntılı fotoğraf hazırladım . Bakın ne ilginç teknikler kullanacağız. Üstelik pek çoğu zaten evimizde bulunan malzemelerle. Haydi hiç vakit kaybetmeden işe başlayalım .
*İlk önce beyaz tutkal ve alçıyı güzelce karıştırıyoruz. Dilerseniz alçı yerine un veya nişasta da kullanabilirsiniz. Dilerseniz bu karışıma toz veya akrilik boya da ilave edebilirsiniz.Bu karışımı hem objelerimizi kaplamak için hem de boyutlu boya olarak kullanacağız.
Tabağımızla işe başlıyoruz
Ben heryerde bulabileceğiniz düz bir cam tabak kullandım. Dilerseniz evde kullanmadığınız bir porselen tabağınızı da bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Tabak tamamen örtüleceği için desen veya şekil çok önemli değil. Şimdi kısaca yapım aşamalarına geçelim.
*Kağıt mendillerimizi parçalara bölüyoruz ve katlarını ayırıyoruz. Hazırladığımız karışımdan tabağımıza sürüyoruz ve üzerine bir parça peçete koyuyoruz ve yapışması için hafifçe bastırıyoruz. Sonra üzerinden tutkallı fırçamızla geçiyoruz. Peçete çok ince olduğu için hemen yırtılabilir o nedenle çok nazik hareketlerle çalışıyoruz.Peçetelerimizi bu şekilde yapıştırarak tabağımızın bir yüzünü kaplıyoruz.
Tutkal kuruduğunda tabağın diğer yüzünü de aynı şekilde güzelce kaplıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Son olarak tabağımızı bir kez daha tutkallayıp pürüzsüz bir halde olmasını sağlıyoruz.
Bu anlattığım aşamaları aşağıdaki slayttan adım adım izleyebilirsiniz
Şimdi de şamdanlarımızı hazırlayalım.
Gördüğünüz gibi benim bu takımda kullandıklarım çok bilindik ve ucuz porselen mumluklar. Ama bakın neydiler , ne oluyorlar.
Mumlukların alt kısmı üzerine gül tanzimi yapmak için çok dar olduğundan biraz genişletmek istedim. Elimde bir mdf resimliğin arka parçaları vardı , onlar bu iş için kullandım.
Eğer böyle bir plakanız yoksa size bir önerim olabilir.Evde mutlaka kullanmaktan bıktığınız pasta veya kahvaltı tabaklarınız vardır. Bu tabakları ters çevirerek bir zemin oluşturabilir ve tanziminizi bu zemine de oluşturabilirsiniz. Yapım aşamaları ise şöyle
* Önce tutkalla şamdanımızı alt zemine yapıştırıyoruz.Sonra tıpkı tabağımızı kapladığımız gibi kağıt peçete ile kaplıyoruz. Adım adım aşamalar için lütfen aşağıdaki slayta bir göz atın.
Geldik konturla desenler yapma faslına
Bu işten sakın gözünüz korkmasın. Hiç öyle zor birşey değil ama sonuç çok güzel oluyor. Çok sıradan bir tabak konturla yaptığımız bu desenlerle tamamen değişiyor, gösterişli birşey oluyor.Bence o nedenle denemeğe değer. Zaten eliniz bir alışınca evde ne varsa üzerine konturla desenler yapasınız geliyor.
Tarifi sayfanın başında vermiştim, yineliyorum
* Beyaz tutkala alçı veya un ya da nişasta hangisi elimizde varsa ondan katarak hiç pürüz kalmayıncaya kadar iyice karıştırıyoruz.Kıvamı kek hamuru gibi olacak yani ne çok sıvı ne çok katı.Sonra bu karışımı bir kontur tüpüne dolduruyoruz. Hep söylüyorum saç boyalarının plastik tüpleri yumuşak olduğundan bu iş için çok kullanışlı oluyor. Kontur tüpünüz yoksa bu tüplerden kullanabilirsiniz.
* Ve başlıyoruz desenler çizmeye...
Benim elim alışık olduğu için önden bir çizim yapmadan doğrudan tabağa desenlerimi yaptım. Eğer isterseniz kurşun kalemle tabağınıza bazı desenler çizip sonra bunların üzerinden de geçebilirsiniz.Benim size önerim ilk önce bir kağıt üzerinde denemeler yaparak elinizi alıştırın, göreceksiniz her yaptığınız desen öncekinden daha güzel olacak...
Size bir sır vereyim mi? Aslında benim bu desen desen dediğim şeyler birkaç basit kıvrım ve eğimli çizgiden oluşuyor. Bunları biraz da ahengine dikkat ederek çizerseniz bir arada gösterişli desenlermiş gibi duruyorlar :))
Yani ortada öyle korkulacak bir desen yok.
Ayrıca konturla yaptığımız desenler kuruduğunda istersek üzerinden bir el daha geçerek rölyefin daha belirgin olmasını sağlayabiliriz.
İşte ayrıntılı fotoğraflarımız.
Takımımızı desenlerle süsledikten sonra üzerine seramik güllerimizle tanzimlerimizi oluşturuyoruz.
Daha önce gül tanzimleri konusunda ayrıntılı bir çalışma hazırlamıştım. O nedenle aynı konuyu tekrar etmiyorum .Bu linkten önceki konuya ulaşabilirsiniz.
Çalışma şeklimiz aynı ama bu projemizde gülleri boyamadan, beyaz haliyle kullanıyoruz.
Ben No 2 Gül Demeti ve No 21 Gül Goncalarından kullandım.Dilerseniz diğer gül modellerimizle de aynı çalışmayı yapabilirsiniz. Bütün modellerimizi görmek için böyle buyurun.
Gül tanzimlerimizi de tamamladıktan sonra akrilik boyayla tabağımızı ve şamdanımızı boyuyoruz.
Ben beyazın içine birazcık oksit sarı katarak rengini yumuşattım.Dilerseniz düz beyaz da boyayabilirsiniz.Çünkü kahveyle rengini zaten kremleştireceğiz.
Arkadaşlar bakın bir de eğer isterseniz hafif sedefli bir boya da kullanabilirsiniz.Bu yaptığımız çalışmada çok hoş duruyor.Ama eğer elimde sedefli boyam yok diyorsanız onun da kolayı var. Hani sedefli tırnak cilaları, ojeler var ya , işte bu ojeleri biraz asetonla inceltip kullanabiliriz, çok ta güzel olur.Bunun için objemizi akrilik boyayla boyadıktan sonra inci rengi ojeyle ince bir kat geçiyoruz.
Yalnız iki şeye lütfen dikkat edelim.
Birincisi ojeyi çok yoğun kullanmayalım .Çünkü eğer az miktarda kullanırsak güzel bir inci parlaklığı yakalayabiliriz, çoğu zarar.
İkincisi de ojenin kendi fırçasıyla boyamaya uğraşmayın. Koca tabağı böyle boyamaya kalkarsanız bir süre sonra içinize fenalıklar gelebilir (Tecrübe ile sabittir :D ). En iyisi ojeyi bir kaba döküp normal bir fırçayla sürmek.Sonra da fırçanızı asetonla temizlersiniz.
Objemize kahverengi eskitme yapıyoruz.
Hani ben size az önce demiştim ya evdeki malzemelerle ilginç teknikler deneyeceğiz diye, işte bakın bunlardan birine daha geldik.
Yaptığımız rölyefleri belirginleştirmek için yumuşak tonda bir kahverengiyle eskitme yapmamız gerekiyor. Bunu yağlı boya veya eskitme mediumları ile yapabiliriz. Ama güzel bir kahverengi tonu için bir imkanımız daha var...
Ne mi ? Tabi ki kahve ! yanlış duymadınız , kahveyle eskitme yapacağız.
Bunun için önce bir çay kaşığı kahveyi çok az bir miktar suyla eritiyoruz. Marka söylemeyeyim diyorum ama karışıklık olmasın, neskafe türü bir kahve kullanıyoruz ki bir de telvesiyle uğraşmayalım.
Sonra iyice erittiğimiz kahveyi fırçayla suluboya yapar gibi objemize sürüyoruz. Temiz bir kumaşla üst kısımlardaki fazla kahveyi alıyoruz ve böylece çok hoş bir eskitme çalışması yapmış oluyoruz. Kahvenin "kahve rengi" çalışmamıza güzel, yumuşak bir ton veriyor.
Boyamız ve eskitmemiz kuruyunca takımımızı mat yat verniğiyle vernikliyoruz ve sonuç böyle oluyor.
Eğer bu fildişi görünümlü krem renk hoşunuza gittiyse takımınızı bu haliyle de kullanabilirsiniz. " Yok bu bana yetmedi pırıl pırıl , daha gösterişli birşeyler istiyorum " diyorsanız
buyrun yaldız çalışmamıza
Okuyanlar hatırlar, daha önce burada parmak yaldızla eskitme çalışması yapmıştık. Şimdi aynı görüntüyü parmak yaldız olmadan, bir başka teknik kullanarak vereceğiz.
Bunun için bize toz yaldız lazım.
Yeni duyanlar için kısaca anlatmam gerekirse ,açık boyalar , hobi malzemeleri satan dükkanlarda çeşitli tonlarda böyle pudra halinde toz yaldızlar mevcut. Hatta bunları tinktur denilen bir maddeyle karıştırıp yaldız boya şeklinde satıyorlar.
Ama tecrübelerime dayanarak söylüyorum bu yaldızlar , vernik veya tinktur içinde bekleyince parlaklıklarını kaybediyorlar . O nedenle mümkünse bunları ayrı kavanozlarda alıp , kullanacağınız zaman azar azar karıştırın derim.
Yapacağımız işlem kısaca şöyle
* Çok az miktar yat verniğini bir kaba alıyoruz ve eğer kıvamı çok koyu ise bir miktar tinerle inceltiyoruz.Temiz ve yumuşak bir fırçaya çok az bir miktar vernik alıyoruz. Sonra fırçamızı toz yaldıza banıyoruz ve ayrı bir yerde fırçamızdaki vernik ve yaldızı çok güzel bir şekilde karıştırıyoruz.
Yaldız yüklü fırçamızı önce başka bir obje üzerinde deniyoruz.Hatta kullanmadığımız eski bir bibloyu yaldızlayarak bu işte tecrübe kazanabiliriz. Çünkü bu karışımda eğer vernik fazla olursa yaldız çok güzel parlamaz. Eğer yaldız çok fazla olursa o zaman da güzel görünse de yaldız sağlam olmaz. Yani hem çok kalıcı hem de parlak bir yaldız için kıvamı tutturmak çok önemli.
Pırıl pırıl altın gibi bir kıvam yakaladığımızda tamam diyoruz ve çok nazikçe, fırçayı çok bastırmadan yaldızımızı uyguluyoruz. Tabi vernikle yaldızı toplu halde karıştırmadan, her sefer biraz ondan biraz ondan alıp karıştırıyoruz.
Zevkinize göre yaldızı az ya da çok kullanabilirsiniz. Benim kullandığım kadar çok yaldız istemezseniz birkaç hafif dokunuşla da yetinebilirsiniz.
Veeee işte sonuç...
Basit bir cam tabak ve sıradan iki minik mumluk kullanarak böyle gösterişli ve şık bir takım sahibi oluyoruz.
Umarım beğenmişsinizdir...
BİR GERİ KAZANIM PROJESİ
STRAFOR - STYROPOR TABAKLARLA RESİMLİK
Pek çoğumuz marketten gelince bu strafor tabakları ne yapacağımızı bilemediğimiz için çöpe atarız. Çünkü çok sağlam değildir ve pek bir işe yaramaz.
Ben birkaç deneme yaptım ve gördüm ki yumuşak bir malzeme olduğu için istediğimiz şekli rahatça vermek mümkün. Bir de üzerini kaplayarak sağlamlaştırınca çok güzel işler çıkartabiliriz.
Bu malzemeden ve evdeki kutu , karton vs. malzemeleri değerlendirerek daha başka çalışmalar da yaptım, onları da tamamladıkça buraya ekleyeceğim, bakalım beğenecekmisiniz...
Şimdi buyurun ilk projemize
* Önce tabakları bilindik görüntüsünden çıkartmak için kenarlarını dalgalı , kavisli bir şekilde kesiyoruz. Önden bir tükenmez kalemle çizim yaparsanız işiniz daha kolay olur.
Strafordan çıkan sesten rahatsız olanlar için küçük bir bilgi, bıçağınız ne kadar keskin olursa ses o kadar az çıkıyor.
* Sonra resim için bir pencere açıyoruz.
* Yukarıdaki çalışmada kullandığımız tutkallı alçılı bulamacı bolca kullanarak tabaklarımızı kaplıyoruz.
Dilerseniz plastik bir kaşıkla , dilerseniz benim gibi ellerinizi batırmak suretiyle tabağımız üzerinde dalgalar ve desenler oluşturuyoruz.
Lütfen bu aşamalar için slattaki ayrıntılı fotoğraflara bir göz atın.
* Tabaklarımızı üzerinde yapacağımız gül tanzimine yer açmak için hafif çapraz yerleştirerek yapıştırıyoruz.
* Ben yine konturla belli belirsiz bahar dalları çizdim. İsterseniz yukarıdaki model gibi daha belirgin desenler de yapılabilir.
*Gül tanzimimizi oluşturuyoruz.Tanzim çalışması hakkında ayrıntılı bilgi burada
Boyama ve eskitme işlemleri yukardaki modelle aynı olduğu için yeniden tekrar etmiyorum.Yine kahveyle eskitme yapıyoruz ve mat yat verniği ile vernikliyoruz.
Bu aşamada resimliğimizin görünümü böyle oluyor.
Dilerseniz yaldız faslına hiç geçmeden objenizi bu haliyle de bırakabilirsiniz. Yaldız işlemine devam etmek isterseniz , tabak ve şamdanlarda bu konu geçmişti detaylar için lütfen o kısma bir göz atın.
* Yaldızdan sonra resimliğimize bir arkalık hazırlıyoruz .
ve böylece projemizi tamamlıyoruz ve işte sonuç...
Yeni projelerde buluşmak üzere sağlıcakla kalın ...
Bu konu ile alakali daha cok yazi bulabileceginiz kaliteli bir site : ahşap boyamada sebnem ernamlı teknik modeleri
No comments:
Post a Comment