Friday, April 18, 2014

Çörek Otlu Minik Tuzlu Kurabiye







Şekeri bırakalı neredeyse bir buçuk yıl olacak.. Bir Azerbaycanlı olarak çayı  kıtlama şekerle içen birisinin çaya şeker karıştırıp içmesi görülür şey degildi ondan bıraktım dermişim :)).

Yok ondan degil. Geçen sene zayıflama programına başlayınca bırakmıştım.. Aslında o kadar da çok kullanmıyordum. Hani pastayla bile şeker kullananlara göre ben çok iyi şeker kullanıcısıydım aslında. ( kullanıcı lafı garip anlaşılmasın :))

  Şekeri bir sabah kahvaltısında, bir kısır yerken,çekirdek çıtlarken, bir de yazacağım şu çörek otlu mini kurabiyelerin çeşitleri ile .. Yani sadece tuzlugillerle kullanıyordum şekeri..

Bıraktım mesudum oleyy... Nutella`yı, Hershey`s çikolataları, Ülker`in Albeni`sini, Metro`sunu, Dido`sunu, fıstıklı, sütlü çikolatalarını, tatlıları, pastaları. kurabiyeleri lop lop yediğimi saymasak.. Onlar bir kerem işlenmiş şeker sayılır heheh :))

Evet, çörek otlu minik tuzlu dedim.. Şu an attım ağzıma bir tane.. Allahım bu nasıl güzellik böyle. Çekirdeği  çıtlar gibi zevk veriyor yemesi.. Tabi yapması bir az sabır işi.. O da bende ne yazık ki kıt.. Çok minik yapamadım ama hedefimde bir gün turnayı gözünden minik minik vurcam..

Ben böyle de seviyom lokum gibi mini mini bitiyor.. Tarifi yapıp yerken haklıymış Mutfak dili diyeceksiniz..





Malzemeler.. 


  • 150 gr tereyağı

  • 1 su bardağı zeytin yağı

  • 1 çay bardagı çörek otu

  • 1 yumurta akı ( sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)

  • 1 çay bardağından bir yemek kaşığı eksik şeker

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı pul biber

  • 1 tatlı kaşığı mahlep

  • 1 paket kabartma tozu

  • aldığı kadar un ( yaklaşık 3.5 su bardagı)







Hazırlanması:


  • Fırın 200 C (350 F) dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz. 

  • 3 bardak unu yoğurma kabına koyup geri kalan malzemeleri de ekleyip yoğuruyoruz.

  • Geri kalan yarım bardak unu azar azar ekleyerek normal kurabiye hamuru yoğuruyoruz. 

  • Un az gelirse bir az daha ekliyoruz.

  • Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz yağlı kağıt serilmiş veya sıvı yağ sürülmüş tepsiye diziyoruz.

  • (Kurabiyelerin hepsi aynı büyüklükte olsun istiyorsanız hamurdan limon kadar parçalar koparıp çok büyük olmayan rulo yapın, bir parmak büyüklüğünde kesip öyle yuvarlayın. Hepsi yaklaşık aynı büyüklükte olacaktır.  )

  • Üzerine yumurta sarısı sürüp ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 







  • Sonra afiyetle yiyoruz. Hatta nasıl bitiyor haberimiz bile olmuyor.. :))

  • Resimde kurabiyler hafif çatlak gibi bunun sebebi kurabiyeler bir az büyük oldu ondan.. Daha küçük olursa çatlak olmuyor..


No comments:

Post a Comment