ZEYTİNYAĞLI YEŞİL DOMATES ( KAYSERİ-DEVELİ)
Malzemeler
1 kg yeşil domates
1 adet kuru soğan
2 adet küçük, kırmızı biber
2 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı dolmalık üzüm
1 çay kaşığı şeker, tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Üstünü süslemek için nane yaprakları
Yapılışı
Domates dörde bölünür, dilimlenir. Kuru soğan, kırmızı biber küp doğranır. Domates kaynar suda 3-4 dakika haşlanır, süzülür. Soğan 1 yemek kaşığı zeytinyağında kavrulur. Üstüne domates, biber, bulgur, üzüm, tuz, şeker eklenir. Kaynar su ilave edilir. Kalan zeytinyağı da domatesin üzerine (ocaktan indirmeden 5 dakika önce) gezdirilir. Nane yapraklar ile süslenir.
ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
Malzemeler
3 adet kereviz
1 çorba kasesi dolusu arpacık soğanı
1 çay bardağı iç bezelye
1 adet havuç
2 adet limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
½ bağ dereotu
1 tatlı kaşığı şeker, tuz
Yapılışı
Kereviz soyulur, ortadan ikiye ayrılır, içi oyulur. Arpacık soğan soyulur. Havuç doğranır. Küçük bir kasede zeytinyağı ve limon suyu çırpılır. Yayvan bir tencereye bezelye hariç tüm sebzeler yerleştirilir. Üstüne çırpılan zeytinyağı gezdirilir. 1 ½ su bardağı kaynar su eklenir. Şeker, tuz serpilir. Tencere kaynamaya başladığı an ocağın altı kısılır.25-30 dakika pişirilir. Bezelye, ocağın altını kapatmadan 10 dakika önce eklenir.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA
Malzemeler
1 kg pırasa (Yeşil sapları atılmış)
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı pirinç
1 limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker, tuz
Yapılışı
Pırasanın iki kat, dış kabukları soyulur, 8 santim boyunda kesilir. Havuç, soyacak ile ince şeritler halinde kesilir. Soğan küp doğranır. Tencereye soğan alınır. Zeytinyağının 1 kaşığı konur, kavrulur. Üstüne pırasa, havuç, pirinç eklenir. Şeker, tuz serpilir. Geriye kalan zeytinyağı ve limon çırpılır, ilave edilir. Pırasayı geçmeyecek kadar kaynar su konur. 25 dakika kadar pişirilir. Tencerenin kapağı yemek soğuduktan sonra açılır.
BERGAMA KEBABI
Malzemeler
1 kg patlıcan
4 adet domates
1/2 bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Kızartmak için fındık yağı
Yapılışı
Patlıcanların kabuğu tümüyle soyulur. Helezonik kesilir.Üstüne şeker, tuz serpilir.20 dakika bekletilir. Yıkanır, kurulanır. Fındık yağında kızartılır. Domatesin çekirdekleri ayıklanır, küp doğranır. Maydanoz ince doğranır.Fırın kabının yüzeyine domates yerleştirilir.Üstüne patlıcanlar dizilir.Patlıcanların üzerine zeytinyağı gezdirilir.Fırında 20 dakika kadar pişirilir. Üstüne maydanoz serpilir.
PEYNİRLİ KABAK RULO
Malzemeler
1 kg kabak
1 çorba kasesi lor
6 dal maydanoz
6 dal dereotu
6 yaprak nane veya reyhan
1 adet kırmızı biber
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı
Kabak boyuna 3 milim kalınlığında dilimlenir. Tuzlu suda ½ saat bekletilir. Süzdürülür, kurulanır, mümkünse güneşte ½ saat bekletilir. Fırın tepsisi yağlanır. Kabak dilimleri dizilir. Fırında kızartılır, isterseniz bol yağda da kızartabilirsiniz. Yeşillikler ince doğranır. Kırmızı biber minik doğranır. Lor ile yeşillikler ve kırmızı biber karıştırılır. Kızarmış kabakların içine 1 tatlı kaşığı lor karışımından konur. Sarılır. İsterseniz maydanoz sapı (sıcak suya 1 dakika kadar batırıp çıkardıktan sonra) ile bağlayabilir veya kürdanla tutturabilirsiniz.
KABAK BAYILDI
Malzemeler
1 kg kabak
3 iri soğan
1 baş sarımsak
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
1 çay bardağı domates püresi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker, tuz
8 dal maydanoz
İstenirse beyaz peynir
Yapılışı
Kabakların dış yüzeyi çatalla çizilir. Boyuna ortadan ikiye bölünür. Çekirdekli içi çıkarılır. Tuzlu suda bekletilir. Kabakların suları süzdürülür. İçlerine karabiber, tuz karışımı serpilir. Soğan yarım ay doğranır. Kırmızı biber, yeşil biber, domates küp doğranır. Tencere ısıtılır. Kavrulur.3 kaşık yağ, soğan eklenir, kavrulur. Biberler eklenir, kavrulur. Son olarak domates eklenir. Diğer taraftan yayvan bir tencereye kabaklar dizilir. İçlerine 1 ½ yemek kaşığı soğanlı iç konur. Domates püresi, ½ çay bardağı su kabakların yanlarından tencereye verilir. Tuz, şeker serpilir. Yemek kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır.20-22 dakika kısık ateşte pişirilir. Üstüne ince kıyılmış maydanoz ve istenirse peynir serpilir.
ZEYTİNYAĞLI KARIŞIK SEBZE DOLMASI
Malzemeler
1 kase pirinç
6 adet iri soğan (dolma içi için)
2 adet soğan ( doldurmak için)
4 adet kabak çiçeği
4 adet patlıcan
4 adet kırmızı biber
10 adet yeşil dolma biber
1 adet havuç rendesi (istenirse)
1 bağ maydanoz
1 bağ dereotu
½ bağ taze nane (kuru nane de olabilir)
½ bağ taze reyhan (kuru reyhan da olabilir)
1 çay bardağı dolmalık üzüm
1 çay bardağı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı top yenibahar ( havanda dövülür)
1 yemek kaşığı top karabiber (değirmende çekilir)
1 yemek kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı şeker, tuz
1 ½ çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı
Dolma biberlerin kapağı açılır. Tohumları temizlenir. Yıkanır, kurulanır. İçlerine karabiber, tuz karışımı sürülür. Patlıcanların kapağı açılır, içleri oyacak ile çıkarılır. Tuz, şeker karışımlı suda bekletilir. Kurulanır, karabiber tuz karışımı sürülür. Doldurulacak soğanların kabuğu soyulur, alttan ve üstten kesilir.(İçinin çıkması için).Kaynar suda tutulur. Soğanın içi ittirerek çıkarılır. Maydanoz, dereotu, nane, reyhan yıkanır, ince doğranır. Baharatlar, dolmalık üzüm küçük bir kaseye konur. Ayrı ufak bir tavada, 1 yemek kaşığı yağda fıstık kavrulur. Soğanlar küp doğranır.(1 ölçü pirince karşılık 3 ölçü kuru soğan olacak.) Tencere ısıtılır. Soğan ve yağ eklenir.20 dakika kadar, orta ateşte, sürekli karıştırarak kavrulur. Soğan şeffaf olacak. Pirinç eklenir, 10 dakika kadar kavrulur. ½ kase kaynar su eklenir, tencerenin kapağı açık olarak suyu çektirilir. Baharatlar, yeşillikler, üzüm, fıstık eklenir. Yayvan bir tencerenin tabanına maydanoz, dereotu sapları yerleştirilir. Üstüne doldurulan sebzeler dizilir. Sebzelerin üzerine 1 yemek kaşığı yağ gezdirilir. Tabanına 1 çay bardağı kadar kaynar su verilir. Suyunu çektikçe su eklenir. Piştikten sonra soğuyana kadar kapağı açılmaz.
FIRINDA SEBZE KIZARTMASI
Malzemeler
1 kg kabak
1 kg patlıcan
1/2 kg dolma biber
1 kg domates
6 diş sarımsak
4 adet kırmızı biber
Yapılışı
Kabakların dış yüzeyi tırtıklı bıçakla veya çatalla kazınır. Ortadan ikiye ayrılır.İç çekirdekleri çıkarılır.(Kızartmayı iki şekilde yapmak istedim).Sebzelerin yarısı küp,yarısı kibrit çöpü (jülyen) doğranır. O nedenle kabağın kalan kabukları küp ve kibrit çöpü doğranır. Tuz ve şeker atılmış suda 1/2 saat bekletilir.Kurulanır,1 saat kadar (suyunu çekmesi için) güneşte bekletilir. Patlıcanların kabuğu aralıklı soyulur. Patlıcanlarda küp,kibrit çöpü doğranır. Tuz ve şeker atılmış suda 1/2 saat bekletilir.Dolma biberler ortadan ikiye bölünür.Tohumları temizlenir.Yıkanır,kurulanır.Yarım dolma biberleri tabak gibi kullanacağımız için kişi sayısına göre miktarını ayarlayabilirsiniz.Kalan dolma biberler de kibrit çöpü doğranır. Kırmızı biber boydan dörde bölünür. Birer adet kırmızı ve yeşil biberler de küp doğranır. Yıkanır, kurulanır. Kabaklar ,patlıcanlar, biberler ayrı tepsilere dizilir. Her bir tepsiye 1/2 çay bardağı zeytinyağı gezdirilir.Tuz, şeker serpilir. 180 derece fırında kızartılır.Kızaran yarım dolma biberlerin içine küp şeklindeki sebzeler doldurulur. Kibrit çöpü şeklindeki sebzelerde ortadan kırmızı biberle sarılır.
Sosun yapılışı
Domatesler gelişigüzel doğranır.Sarımsaklar ayıklanır.Küçük bir tencereye, domatesler ve sarımsaklar alınır.Pişirilir. Sarımsaklar içinden alınır. Dolma biberlerin içlerine paylaştırılır.Kalan domates püresi süzgeçten geçirilir.
İMAM BAYILDI
Malzemeler
1 kg kemer patlıcan
5 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
4 adet sivri biber
2 adet domates
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker, tuz
1 su bardağı su
Kızartmak için fındık yağı
Yapılışı
Patlıcanlar sapı bırakılarak aralıklı soyulur. Patlıcanların üstünde bir kaç yerden bıçakla delik açılır.Üstüne tuz ve şeker serpilir,su serpilir.15 dakika bekletilir. Bol suda yıkanır.Kurulanır. Fındık yağında kızartılır.Soğan yarım ay doğranır. Sarımsak ayıklanır.Biber 2cm boyunda, domates küp doğranır.Çekirdekleri atılır. Maydanoz ince doğranır.Ufak bir tencere ısıtılır. Soğan, yağ eklenir,sotelenir.Üstüne biber ilave edilir.5 dakika pişirilir.Son olarak maydanoz, domates konur.Tuz, şeker serpilir.Suyu süzülür. Kalan soğanlı iç patlıcanların içine pay edilir.Yayvan bir tencereye patlıcanlar dizilir.Kalan domates yuvarlak doğranır, patlıcanların üstüne yerleştirilir. İçin süzülen suyu, 1 su bardağı su, patlıcanların yanından tencereye konur.25 dakika kadar pişirilir.
FASULYE KAVURMASI
Malzemeler
1 kg fasulye
3 adet kuru soğan
200 gr kıyma (istenirse)
2 adet domates
2 adet yeşil biber
3 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı
Fasulye ( 1 cm boyunda) kare kesilir. Soğan, domates, yeşilbiber küp doğranır. Tencere ısıtılır. Zeytinyağı, soğan ilave edilir, kavrulur. Fasulye, biber eklenir. Sararana kadar karıştırılır. Domates, gerekirse 1 çay bardağı sıcak suda eklenir.( Susuz bir yemek olacak.) 40 dakika kadar pişirilir. Yumurtalar ayrı bir kasede çırpılır. Ocaktan indirmeden birkaç dakika önce yumurtalar ilave edilir. Ocağın altı kapatılır.
ZEYTİNYAĞLI YEŞİL FASULYE
Malzemeler
1 kg yeşil fasulye
4 adet domates
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker,tuz
Yapılışı
Fasulye yıkanır, verev doğranır. Soğan küp doğranır. 3 adet domates küp doğranır, çekirdekleri ayrılır. Tencere ısıtılır. Soğan, zeytinyağı kavrulur. Ardından fasulye eklenir. Sararana kadar kavrulur. Domates,1 çay bardağı sıcak su eklenir. Şeker, tuz serpilir.1 adet tüm domates ortaya yerleştirilir. Tencerenin ağzı ( fasulyeler kararmaması için) yağlı kağıt ile kapatılır. Ardından tencerenin kapağı kapatılır. Ocağın altı kısılır. 40 dakika kadar pişirilir. Tencerenin kapağı soğuyana kadar açılmaz.
ZEYTİNYAĞLI BAKLA
Malzemeler
1 kg. Bakla
2 adet kuru soğan
Yarım bağ yeşil soğan
1 bağ dere otu
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un
Ayrıca baklamızı yıkamak için 3-4 kaşık un
1 limon
Yapılışı
Baklalar temizlenir.Yıkama kabına yarım limon suyu,2 kaşık un serpil.Baklalar 10-15 dakika bekletilir.Daha sonra 2 kez daha unlu suda ovarak yıkanır.Bunun yapmamızın nedeni baklanın karalığını alması içindir.1 soğan küp doğranır.Yağın yarısında soğan kavrulur.Baklalar eklenir,kavrulur.Diğer tarafta yayvan bir tencere ısıtılır.Yağ eklenir. İkinci bir soğan yuvarlak şekilde doğranır ve dizilir. Üstüne yağda çevrilmiş baklalar güneş şeklinde dizilir.
İstenirse ortaya bir tüm domates yerleştirilip çevresine baklalar dizilir.Dere otunun yarısı ve yeşil soğanlar bakla boyutunda doğranır.Baklaların üstüne eklenir.1 yemek kaşığı şeker,1 yemek kaşığı un,yarım limon suyu,tuz serpilir.
Sebzelerin üstüne çıkmayacak şekilde su eklenir.Üstüne yağlı kağıt serilir(Baklaların kararmaması için konur).Önce harlı ateşte daha sonra kısık ateşte 25-30 dakika pişirilir.
Soğuduktan sonra kapağı açılıp servis kabına ters çevrilir.Dere otu ile süslenir.Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
PİLAKİ
MALZEMELER
2 kase kurufasulye
1 kuru soğan
1 küçük patates (fasulye büyüklüğünde küp doğranmış)
1 küçük havuç (fasulye büyüklüğünde küp doğranmış)
1 kırmızı biber veya kurutulmuş biber parçaları
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı domates püresi veya 1 kaşık salça
6 diş sarımsak
YAPILIŞI
Tencere ısıtılır.Yağ eklenir.Soğan eklenir,kavrulur.Domates püresi konur ve 1-2 dakika çevrilir.Patates,havuç,biber,sarımsak tencereye konup 1-2 dakika pişirilir.
Ardından fasulyeler konduktan sonra 2-3 dakika daha çevrilir.Fasulyelerin üstünü 1 parmak kadar geçecek su eklenir.25-30 dakika önce harlı ateşte daha sonra kısık ateşte pişirilir.
Soğuduktan sonra servis kabına aktarılır.En sonun doğranmış maydonoz ile süslenir.
ZEYTİNYAĞLI ASMA YAPRAĞI
MALZEMELER
6 tane kuru soğan(küp doğranmış)
1 kase pirinç
1 havuç yada patates rendesi
1 kase kestane ( közlenmiş)
1 bağ maydonoz
1 bağ dereotu
Yarım bağ taze yada kuru nane
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı yeni bahar,
1 yemek kaşığı tuz
Yarım çay bardağı dolmalık üzüm
1 çay bardağı dolmalık fıstık veya yeşil fıstık
2 çay bardağı sızmalık zeytin yağı
1 elma
1 ayva
1 limon
TARİFİ
Tencere ısıtılır.Küp doğranmış soğan ve yağ eklenir.Şeffaflaşana kadar kavrulur.Pirinç yıkanır(Soğanın miktarı pirincin 3 katı kadar olacak.)Soğanın üstüne pirinç eklenir ve kavrulur.Piriç şeffaflaşınca 1 kase kadar sıcak su eklenir.Tencerenin kapağı açık olarak pişirilir.Rendelenmiş patates yada havuç,kestaneler(iri ise parçalanır)Yarı pişen pirincin üstüne konur.Üstüne yeşillikler ve baharatlar eklenir.Asma yaprağı (İstenirse pazı yapraklarıyla da sarma yapılabilir.) bir tatlı kaşık içle sarılır.Ayrı tencerelere dizilir.Sarmaların üstüne limon,ayva ve elma dilimleri yerleştirilir.1 su bardağı kaynar su eklenir.Tabak ve kapağı kapatılır.Pişirmeye bırakılır.(Su eksildikçe su eklenir)25-30 dakika pişirilir.Soğuduktan sonra servis kabına dizilir.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Malzemeler
4 adet enginar
12 adet arpacık soğan
1 adet kuru soğan
Yarım demet dere otu
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet limon
1 yemek kaşığı şeker
Tuz
2 su bardağı su
Tarifi
Yayvan tencereye enginarlar dizilir.Arpacık soğanlar soyulur.Kuru soğan küp doğranır.Enginarların üstüne konur.Şeker,tuz serpilir.Zeytinyağı ile limon suyu ayrı bir kasede birlikte çırpılır.Suyu eklenir.Önce harlı ateşte,kaynadıktan sonra 30-35 dakika kadar kısık ateşte pişirilir.
ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI
Malzemeler:
1 kg yer elması
2 tane havuç
1 tane kuru soğan
Yarım çay bardağı dolmalık üzüm
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 adet limon suyu
4 kaşık zeytinyağı
Yapılışı
Yer elması soyulur,yuvarlak doğranır. Havuçlar yuvarlak, soğanlar küp doğranır. Zeytinyağı ile limon suyu beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Elma,havuç ve soğanın üstüne limonlu yağ karışımına eklenir. Şeker, tuz, üzüm serpilir. Önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pişirilir.Bu yazi hakkinda daha detayli yazi gorebileceginiz onemli bir site : havuçlar doğranıp limonlu suya
No comments:
Post a Comment