Thursday, November 21, 2013

meyveli turta yapılışı

Selam degerli site ziyaretcilerimiz. Simdiki yayinimiz meyveli turta yapılışı.


meyveli turta yapilisi 1


Merhabalar,

Bugün İzmir'de soğuk bir sabaha uyansak da şu saatlerde güneş yüzünü gösterdi ve bizi ısıtmaya çabalıyor :))

Geçtiğimiz hafta sonu sayfamda paylaştığım pasta için inanılmaz bir talep geldi. Tarifi istendi. Aslına bakarsanız herkese söylediğim bir şey vardır benim. Pasta yapmaya cesaret edemiyorum fazla diye. Pandispanyalarımın genelde çökmesinden muzdarip olduğum bir gerçek. Ama ben yılmadan yeni yeni formüller, farklı tarifler deneme çalışmalarıma tam gaz devam ediyorum. Sanırım bu seferki yaptıklarımın içinde en güzeli oldu :)) İstediğim kadar kabardı. Yapmak isteyenlere gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum.

Geçtiğimiz hafta içi doğum günümü kutladık, hafta sonunda da ailemle tekrar kutladık :)) Bu pastayı da kendim için hazırladım Yani benim doğum günü pastam :)))) Sizlerin fikirlerini de almak isterim. Sizce nasıl görünüyor ??






meyveli turta yapilisi 2


İşte pastamın tarifi:

MEYVELİ YAŞ PASTA (26 cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıp için ölçüleri)

Pandispanyası için:

6 yumurta,

4,5 çorba kaşığı kaynar su,

4 türk kahve fincanı toz şeker,

4,5 türk kahve fincanı un,

1,5 türk kahve fincanı mısır nişastası,

1 pkt Dr. Oetker vanilya,

2 pkt Dr. Oetker hamur kabartma tozu,

1 çimdik tuz,



Islatmak için:

1 su bardağı limonata,



Ara Katları için Kreması:

3 su bardağı süt,

1 çay bardağı un,

2 çay bardağı şeker,

2 tatlı kaşığı mısır nişastası,

2 yumurta sarısı,

1 limon kabuğu rendesi,

1 pkt Dr. Oetker vanilya,



Aralara:

1 kahve fincanı damla çikolata,

1 şeftali, 2 muz, 1 su bardağı frambuaz ve böğürtlen

(siz istediğiniz meyveler ile hazırlayabilirsiniz )



Üzeri İçin:

1 pkt Dr. Oetker sade krem şanti,

1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk süt,

meyveler, şekerlemeler,

kırmızı gıda boyası



Öncelikle Püf Notlarını okumanızı tavsiye ediyorum:

Güzel bir pasta yapmak için ; 

* Pandispanya mutlaka 1 gece önceden hazırlanmalı.

* Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.

* Kuru malzemeler mutlaka elenmeli.

* İlk 20 dk fırın kapağı hiç açılmamalı.

Bu püf'lere uyulduğu sürece harika bir pandispanya olacaktır :)))))



Yapılışı:

Bir kabın içine yumurta sarısını ve şekerin yarısını ekleyip mikserle iyice çırpalım. Kalan şekeri ve kaynar suyu ilave edip tekrar mikserden geçirelim. Pürüzsüz mayonez gibi bir kıvam ve renk alana kadar çırpalım. Yumurta aklarını da bir çimdik tuz ile cam ya da çelik bir kabın içine kar gibi olana kadar mikserle iyice çırpalım. Kabı ters çevirdiğimizde akmıyorsa kıvamı olmuş demektir :)

Sırayla yumurta sarılarının içine elediğimiz unu, nişastayı vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım. Son olarak yumurta aklarını bu karışıma 3 defada alttan üste doğru karıştırarak ekleyelim. 

(yumurta aklarını çok fazla söndürmeden)

Bu işlemi de tamamladıktan sonra kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serelim. Karışımı kalıba dökelim. Üzerini spatül ile her tarafı eşit olacak şekilde düzeltelim. Fırını 175 'C ye ayarlayalım. İlk 20 dk fırının kapağını kesinlikle hiç açmayalım. Üzeri hafif kızarana kadar yaklaşık 40-45 dk pişirelim.

Kürdan testinden de geçtiyse pişmiş demektir :))

Soğuması için bekletelim.

Ertesi gün pastamızı hazırlayabiliriz.

Ara kreması için bir tencereye süt, un, nişasta, şeker ve yumurta sarılarını alıp sürekli karıştırarak pişirelim. Kıvam alınca ocaktan alıp içine vanilyayı ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştıralım. Arada karıştırarak soğuması için bekletelim. Muz ve şeftaliyi küçük küçük doğrayalım. Pandispanyamızı 3 eşit kata ayıralım. İlk katını servis yapacağımız tabağa alıp üzerini kaşıkla limonata ile hafifçe ıslatalım. Soğuyan kremamızdan sürelim üzerine doğradığımız meyveleri yerleştirelim. Damla çikolata serpelim. 2. katı üzerine kapatalım. Yine limonata ile hafifçe ıslatalım. Kremadan sürelim. Üzerine meyveleri yerleştirelim. ve damla çikolata serpelim. 3. katı da üzerine kapatalım ve kalan limonata ile hafifçe ıslatalım.

Krem şantiyi soğuk süt ile güzelce çırpalım. Kabın içinden çok az miktarda ayırıp kalanını pastamızın her yerini kaplayacak şekilde spatül yardımıyla sürelim.

Üzerine frambuaz ile süsleyelim (siz istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz )

Kürdanı toz kırmızı gıda boyasına batırıp çıkartalım ve kürdanı ayırdığımız krem şantiye ekleyip karıştıralım. Uçuk pembe renk elde etmiş olacaksınız böylece :))

Onu da krema sıkma torbasına alıp pastanın üzerini süsleyelim. Üzerini meyve ve şekerlemelerle de süsleyebilirsiniz.

Buzdolabında en az 4-5  saat beklettikten sonra dilimleyerek servis edelim.

* Bu benim doğum günü pastam olduğu için dilek dileyerek kesmeyi unutmadım :)))

Afiyetler olsun . . .


Bu konu ile alakali daha fazla bilgi bulabileceginiz onemli bir internet kaynagi : meyveli tart tarifi

No comments:

Post a Comment