Bu senede çok şükür kavanozlama işimi hallettim. Arkadaşımın desteği olmasaydı zor kalkışırdım böyle bir işe. Geçen senelerde sadece domates kavanozluyordum bu kış için kırmızı biber ve domatesi bir kaynatıp kapattık kapaklarını. İnşallah açılma yapmadan bütün kış azar azar kokulu domateslerden nasipleniriz. Dediğim gibi arkadaşım olmadan yapamazdım bu ikiliyi de kendisinden öğrendim. Yardımın için teşekkürler Aysun'um :)
Yapılışına gelince ben miktar olarak 10 kilo petemek domatese 7 kilo kırmızı biber kullandım. Büyük boy iki tencerede daha hızlı oluyor. Eşit oranlarda tencerenin dibine çekirdekleri çıkarılmış ve iri doğranmış biberleri, üzerine de kabukları soyulmuş iri iri küpler halinde doğranmış domatesleri ekleyip beraberce biberler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Blendırdan geçirip tekrar 2-3 dakika beraberce kaynatıyoruz ( bu aşamada çok sıçrıyor dikkatli olmakta fayda var, kapağını hafif açık bir şekilde kapatabilirsiniz) kalan bütün domates ve biberlerinizi bu şekilde pişirip daha sonra kavanozlara alıp kapaklarını sıkıca kapatıyoruz ve ters çeviriyoruz. ( geçen senelerde kapatmadan önce kavanozun en üstüne bir fiske tuz ve zeytinyağı gezdiriyordum, Aysun arkadaşım bu şekilde de olduğunu söylediği için direk kapattık ama siz kapaklarını kaynatıp üzerine bir çimdik tuz ekebilirsiniz.) 1 gün boyunca bu şekilde bekletip daha sonra düz çevirerek saklıyoruz ( bu aşamada da kapaklarını elinizle kontrol edin, tutmamış olanlar olabilir onları hiç bekletmeden dolaba koyup yemeklerinizde kullanabilirsiniz) daha sonra da açılma olabiliyormuş ara ara kapaklarını üzerine hafif dokunarak kontrol edebilirsiniz tabi birkaç gün sonra sızıntı yapan ve tutmayan kavanozlar ekşime yapar aman dikkatli olun kesinlikle kullanılmaz. Şimdiden afiyet olsun.
No comments:
Post a Comment