Monday, October 21, 2013

Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi Dengan Ayam & Tempe



Malam ini Amie ingin kongsi resepi Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi Dengan Ayam & Tempe. Resepi masak lemak ini Bonda yang bagi, tapi Amie tambah ayam & tempe.... senang masak sekali harung! Biasanya kalau masak lemak cili padi Bonda suka bubuh sedikit rempah seperti ketumbar, jintan putih dan jintan manis. Seperti biasalah.... Bonda pesan, jangan bubuh banyak. Bubuh sikit saja sekadar bau atau syarat, dan kata Bonda rempah bukannya untuk dimakan!



nangka muda masak lemak cili padi dengan ayam amp tempe 1






Resepi : Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi Dengan Ayam & Tempe


Sumber : Amie's Little Kitchen






Bahan-bahan:


1 kg nangka muda - potong dadu / ikut suka 


5 keping sayap ayam - potong 3 setiap keping


1 keping tempe - potong setebal 2-3cm


200ml santan pekat


4 cawan air


1 batang serai - dititik


garam / gula / perasa pilihan


minyak






Bahan tumbuk:


5 biji bawang merah


3 biji bawang putih


1 genggam cili padi


2 inci kunyit hidup


sedikit belacan


1 sudu makan ketumbar biji


1/2 sudu makan jintan putih


1/2 sudu makan jintan manis






Cara:


1. Panaskan sedikit minyak, dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.


2. Masukkan serai, sayap ayam, nangka muda dan tempe. Gaul seketika.


4. Masukkan air dan biarkan sehingga ayam dan nangka muda masak / empuk.


5. Masukkan santan pekat, garam / gula / perasa pilihan.


6. Didihkan seketika dengan api sederhana dan kacau sekali-sekala.


7. Tutup api dapur dan sedia untuk dihidangkan.






nangka muda masak lemak cili padi dengan ayam amp tempe 2






Kuah lemak nangka muda ini memang sedap! Semerbak dengan aroma rempah & kunyit hidup serta sedikit bau belacan!



nangka muda masak lemak cili padi dengan ayam amp tempe 3






Terima kasih Bonda. Resepi Bonda memang  sentiasa membangkitkan selera.



No comments:

Post a Comment