Sunday, August 11, 2013

Sesuji Lebaran



Lambat bersiaran hari nie..ingatkan malas nak bersiaran tapi since ade kesempatan nie, dtg jugaklah penyakit bersiaran nie. Actually baru ade kelapangan sikit nie..dari pagi hingga kul 2.00pm begitu sibuk ngan Che Mek Kecik ngan dapur.







Since En.Abuaidan ade kat umah hari nie ade lah helping hand nak buat sesuatu projek walaupun on and off kena layan Mek Kecik..






Hari nie sibuk dok buat biskut badam dan juga membuat jem nenas untuk tart.Tart blom siap lagi..buat jem pun makan masa..inshaallah esoklah projek mengetartnyer...leh suruh En. Abuaidan tolong kan...






Yang telah siap last week,



sesuji lebaran 1



Biskut suji, abaikan ceri yang serongeh tuh. Actually dah 3 tahun berturut-turut buat biskut nie. Mudah dan sedap, gentel-gentel, letaklah ceri diatasnya..disukai ramai walaupun pertama kali merasanya.

Resepi Biskut Suji yang tidak pernah mengecewakan

(Sumber- majalah rasa)


Bahan-bahan


250g minyak sapi

150g gula aising

150g tepung suji

300g gandum

30g susutepung

secubit garam

ceri merah - untuk hiasan

Cawan kertas secukupnya


Kaedah



  1. Pukul gula dan minyak sapi hingga kembang


  2. Masukkan garam, tepung suji, tepung gandum dan tepung susu


  3. Adunkan hingga jadi doh yang lembut, rehatkan 15min


  4. Bulatkan dan masukkan dalam mangkuk kertas. Hiaskan dengan ceri.








Hmmm...dapat membayangkan keseronokan nak balik kampung waktu nie kan..sibuk dok kemas baju, dok servis keta..dok siapkan kuih muih...takperlah blom rezki kami nak balik kampung lagi..inshaallah soon..:)







No comments:

Post a Comment